8 tapaa aktivoida vagushermo | Valvewellness.fi - Voimaannuttava ääni -blogi

Kiertäjähermo eli vagushermo on tärkein parasympaattisen hermoston osa. Voimme aktivoida sitä helposti hengityksen ja äänen avulla...

VAGUSHERMO

Vagushermosta puhutaan nykyään paljon ja netti on pullollaan jos jonkinlaista harjoitusta, jotka aktivoivat vagushermoa. On siis hyvä tehdä näitä erilaisia pieniä harjoituksia vagushermon aktivoimiseksi, sillä emme voi käskeä hermostoamme rauhoittumaan. Kiertäjähermo eli vagushermo onkin tärkein parasympaattisen hermoston osa. 

Parasympaattinen hermosto on tahdosta riippumaton hermosto, joka huolehtii, että nukahdat iltaisin, vatsasi toimii ja lihakset rentoutuvat.

Sympaattinen hermosto taas ammentaa voimavaroja kehon käyttöön. Sympaattinen hermosto aktivoituu vaaran uhatessa, jotta pystyisit toimimaan.

Kun luin ensimmäisen kerran  vagushermosta, niin palaset loksahtelivat paikoilleen. Ymmärsin, miksi äänimaljat olivat rauhoittaneet minua niin hyvin ja saaneet oloni voimaantumaan. Hengitys oli hidastunut automaattisesti tuotettuani pitkän vokaaliäänen ja sen värähtely oli vaikuttanut myös sisäelimiini. Kun oivalsin, miten helposti voimme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme, kirjoitin blogiartikkelin aiheesta 2018 – siis ennen kuin vagushermo aiheena nousi suuremmin ihmisten tietoisuuteen. Luet parhaillaan kyseistä blogiartikkelia, mitä olen hieman muokannut.

Voimme aktivoida tätä hermoa helposti hengityksen ja äänen avulla, sillä vagushermo on kymmenes aivohermo, joka kulkee korvan kautta sisäelimiimme. Näin aktivoiden vagushermoa autamme mm. sydäntä rauhoittumaan ja vaikka ruoansulatusta toimimaan paremmin.

STRESSI

Kehoyhteys ja rauhoittuminen itsen äärelle on erityisen tärkeää ajassamme, sillä monet ovat jatkuvassa ylikuormitustilassa. Ylikuormittunut voi tuntea pysähtymisen vaikeaksi tai tarpeettomaksi. Vauhtisokeus on katkaissut yhteyden kehoon eikä mieli millään suostuisi lepäämään. Ei, ennen kuin on pakko ja keho viheltää homman poikki.

Sanotaan, että 95% kaikkien sairauksien takana on stressi. Kuitenkin ylikuormitustila rakentuu hiljalleen niin, että sen vakavuutta voi olla vaikea itse huomata. Paras lääke stressiin on rentoutuminen, lempeä liike ja erilaisten äänien avulla vagushermoon vaikuttaminen.

Stressihormonit adrenaliini ja noradremaliini tulevat verenkiertoon aiheuttaen sydämen sykkeen kiihtymiseen. Kehon täytyy taistella tai paeta, joten veri kulkeutuu sisäelimistä lihaksiin. Aistit ovat terävät ja olet valmis maksimisuoritukseen. 

Tällainen reaktio voi tapahtua ihan tavallisessa arjessa. Kun pieniä stressaavia asioita tapahtuu paljon, ne saavat hermoston pois tasapainosta.

Päästäksemme takaisin tasapainoon, voimme tehdä yksinkertaisia harjoituksia. Vagushermon aktivoiminen rauhoittaa, vähentää stressiä, ahdistusta ja myös tulehduksia.

Vagushermo ja tinnitus

Nykyään suositellaan jo yleisesti tinnituksen hoitoon äänimaskia eli taustaääniä, joka vie huomion pois tinnituksesta. Nykyään sitä voidaan hoitaa myös antamalla sähköisiä impulsseja vagushermolle asettamalla korvien taakse laite, joka näitä sähköimpulsseja antaa. 

Mielestäni se on kyllä tosi outoa, kun saman vaikutuksen saa hymisemällä. Samalla hymisemisestä saa muitakin hyötyjä ja sillä tulee ottaneeksi vastuuta itsestään. 

Mikä sitten aktivoi vagushermoa?

  • hymiseminen
  • syvään hengittäminen
  • äänihoito
  • hieronta
  • akupunktio
  • jooga ja lempeä liike
  • avantouinti
  • halaaminen (oksitosiinin eli mielihyvähormonin erittyminen aktivoi myös vagusta)



Olen kirjoittanut kirjassani Voimaannuttava ääni myös hermostosta. Esittelen kirjassani myös Stephen Porgesin polyvagaalisen teorian. Porges jakaa autonomisen hermoston kolmeen hierarkkiseen osaan: sosiaalinen liittyminen, taistele-pakene ja lamaantuminen. Yleensä ihmiset käyttävät luontaisesti omaa ääntään erilaisissa tilanteissa automaattisesti. 


Saatamme huutaa AUTS tai kiroilla. Näin hoidamme tiedostomattomasti itseämme. Voimme myös rauhoittaa itseämme hymisemällä tai hyräilemällä jotain melodiaa. 

Kerron kirjassani tästä lisää, joten suosittelen lukemaan sen. Tämän lisäksi olen tehnyt verkkokurssin Tasapainota hermostosi, sillä huomasin opettamani lempeän joogan ja liike-äänimeditaation vaikuttavan hermostoon saaden sen rauhoittumaan ääniharjoituksien lisäksi.

Tule Tasapainota hermostosi- verkkokurssille mukaan nyt. 

TUTUSTU TASAPAINOTA HERMOSTOSI- VERKKOKURSSIIN TÄSTÄ

Luokat : Sound Healing, Vagushermo