Monochord on aivan ihana soitin, mikä houkuttelee laulamaan mukana. Se onkin ihana soitin Sound Healingissa.
Monochord ja yläsävelien taika
Monochord on Pythagoraan kehittämä kielisoitin. Mono tarkoittaa yhtä ja niinpä Pythagoras muusikkona ja matemaatikkona käyttikin tätä yksikielistä soitinta esitelläkseen harmonisia suhteita sekä ääninä että matemaattisina suhteina. Kun hän jakoi kielen, hän sai erilaisia intervalleja, kuten oktaavin, kvintin jne.
Pythagoras kannattajineen uskoivat, että koko maailmankaikkeus pystyttiin ymmärtämään musiikillisina harmonisina suhteina sekä matemaattisina lukuina. Tuolloin he ymmärsivät myös, miten harmoniset suhteet vaikuttivat parantavasti kehoon ja mieleen. Johannes Keppler totesi, että planeetat liikkuivat tuottaen kosmista harmoniaa.
Mikä monochordin äänessä kiehtoo?
Monochordissa on siis yksi ja sama ääni monta kertaa. Eri kokoisissa instrumenteissa kielien määrä vaihtelee, mutta esim. konsertti monochordissani on 32 kielta, joista kaikki ovat viritetty C-ääneen. Näitä kieliä soitettaessa ne alkavat muodostaa ihani huilumaisia ylä-ääniä. Se tuntuu ihanalta ja on ikäänkuin tuota kosmista harmoniaa, mikä tuo niin hyvän ja maanläheisen olon.
Monochordit ovat ihania soittimia käytettäväksi ääniterapiassa, äänimeditaatiossa, vokaali- ja yläsävellaulun tukena, stressissä (rauhoittaa ihanasti kehoa ja mieltä), uniongelmissa, rauhallisen ja hoitavan äänimaiseman luonnissa, ahdistuksessa, autististen lasten kanssa ym.
Konsertti monochord
Tämä konsertti monochord on C- vireinen ja sisältää itseasiassa kolme soitinta: siinä on monochord toisella puolella sisältäen 32 kieltä ja toisella puolella intialainen tambura ja japanilainen koto. Tambura sisältää neljä kieltä ja koto kaksitoista kieltä.
Tätä soitinta voidaan soittaa vaakatasossa tai pystyssä.
Varioita näistä isoista monochordeista on esim. oktaavi monochord, tamburan kanssa tai ilman. Näitä soitetaan vaan yhdeltä puolelta.
Hoitotarkoitukseen suunnatut monochordit
Nämä ovat pieniä kehon päälle laitettavia monochordeja. Monolinaksi kutsutaan monochordia, jossa on 34 kieltä, joista 24 on samaan säveleen viritettävää ylä-äänikieltä ja viisi kieltä, jotka viritetään oktaaviin ja viisi kieltä, jotka viritetään kvinttiin. Tämän lisäksi soittimessa on viisi kieltä, jotka viritetään siltojen avulla molli- tai duuri pentatoniseksi.
Monolinit ovat aivan kuin monolinat, mutta ilman viittä melodia kieltä. Tätä soitinta on helppo kuljettaa pienuutensa vuoksi. Monolina taas on viiden melodiakielensä takia monipuolisempi esim. ryhmässä tehtävässä äänihoidossa.
Monolinassa ja monolinissa on soittimen pohja suunniteltu sellaiseksi, että soittimen voi laittaa helposti kehon päälle ja ääni pääsee resonoimaan suoraan kehoon.
Vielä kun hoitaja laulaa yksinkertaisia vokaaliääniä tai yläsävellaulua, niin hetki on syvärentouttava. Hoitomonolinoja saa neljässä eri vireessä: C, F, A ja D.
Monochord terapeuttisena instrumenttina
Monochod hoikuttelee yläsävelien laulamiseen. Siinä soi ihana drone, jonka päälle on helppo laulaa. Koska soittimessa itsessään soi runsas yläsävelsarja, on sen kanssa helppo ja mukava harjoitella yläsävellaulua.
Nykyaikaisessa hälinässä kaippaamme harmoniaa ja yksinkertaisuutta. Hyvinvointimme ei kaipaa monimutkaisia sävelmiä vaan turvallia ääniä, joiden kanssa olemuksemme voi virittäytyä.
Muut monochordit
On olemassa myös hoitopöytä monochordeja. Nämä ovat puusta rakennettuja hoitopöytiä, joiden alapuolella on monochordin kielet. Hoidettava makaa hoitopöydässä ja hoitaja soittaa pöydän alta kieliä. Tällöin äänisesonaatio tulee hoitopöydästä.
Sitten on olemassa vielä tuoleja, joissa kielet ovat nojatuolin selkäpuolella.
Pienillä soittimilla voi hoitaa itse itseään, mutta nämä isommat vaativat hoitajan.
Miten käytän monochordeja työssäni ja miten ne vaikuttavat
Konsertti imonochordia käytän hoitavissa konserteissa ja äänikoulutuksissa. Sen tuoma yläsävelien kirjo saa olon nopeasti kehon ja mielen rauhoittumaan. Sen kera tuotettu laulu, vokaaliäänet sekä yläsävellaulu tuntuu voimalliselta.
Pienempi monolina on hyvä kaveri, jos on hankala kuljettaa isoa monochordia. Sillä saa pientä melodista vaihtelua muuten niin tasaiseen äänimaailmaan. Monolini on taas kaikkein kevyin kuljettaa ja soveltuu sekä yksilölle että ryhmässä tehtävään äänihoitoon.
Pitääkö minun osata soittaa ennestään
Nämä soittimet ovat siitä ihania, että niitä on helppoa soittaa.
Kuka vaan osaa soittaa soitinta ja virittää sen. Mukana tulee viritinmittari, jonka avulla virittäminen on helppoa.
Suosittelen Feeltonen monochordeja, sillä ne ovat hyvälaatuisia. Ne on tehty kasityönä ja pysyvät vireessä.
Tuosta alhaalta pääset Feeltonen sivuille:
Varaa ilmainen puhelu kanssani tästä. Näin voidaan kartoittaa, olisiko Sound Healing sydämentyönä sinua varten. Valmennuksessa opit monochordeista sekä muista soittimista.
Tervetuloa mukaan,
Merja
Luokat : monochord, Sound Healing, yläsävelet