Mikä ihmeen soiva äänimalja? | Valvewellness.fi - Voimaannuttava ääni -blogi

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Soivia äänimaljoja kutsutaan myös soiviksi, laulaviksi, tiibetiläisiksi tai himalajan kulhoiksi.


Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Soivia äänimaljoja on kristallisia ja metallisia. Tässä artikkelissa kerron metallisista äänimaljoista. Tällä kulholla on monta nimeä enkä oikein itsekään tiedä, mikä olisi paras nimitys. Eli tätä metallista kulhoa kutsutaan nimillä tiibetiläinen kulho, tiibetiläinen äänimalja, soiva äänimalja, soiva kulho, himalajan kulho, himalajan äänimalja ja laulava äänimalja tai laulava äänikulho. Itse käytän mieluiten nimityksiä tiibetiläinen kulho tai soiva äänimalja. Ehkä puhun tästä usein tiibetiläisenä kulhona, sillä silloin tarkoitan ehdottomasti metallista kulhoa, kun soiva äänimalja voi olla myös kristallia. 

Historiaa

Kulhojen historia ulottuu aina pronssikauteen asti Kiinassa. Tuolloin uskonto ja henkisyys tuki ajatusta, että kaikki on energiaa, jota kutsuttiin nimellä Ki tai Chi.

Kulhot sekä koko tiibetiläinen henkinen traditio tulivat länsimaiseen tietoisuuteen 1950, kun Kiina tunkeutui Tiibetiin. Laajalle levinnyt tietoisuus Tiibetin tilanteesta sai länsimaalaiset kiinnostumaan myös tiibetin buddhalaisuudesta. Myös Tiibetin Lamat alkoivat matkustelemaan länsimaissa kertoen kulttuuristaan ja henkisyydestä. Näin myös tiibetiläiset kulhot, jotka olivat olleet Tiibetiläisten lamojen sekä munkkien ja nunnien käytössä, tulivat ensimmäistä kertaa myös länsimaalaisten tietoisuuteen.

Uskotaan, että Tiibetin invaasion takia monet kulhonrakentajaperheet päätyivät Nepaliin valmistamaan kulhoja ikiaikaisella metodilla. Siksi näitä kulhoja tuodaan paljon länsimaihin juuri Nepalista.

Miten kulhot valmistetaan?

Tiibetiläisiä kulhoja taotaan edelleen käsin seitsemästä metallista. Peter Hessin äänimaljat taotaan yhdeksästä metallista. Tiibetiläisen kulhon valmistaminen on ikiaikainen taiteen laji. Jokaisella kulhoja valmistavalla perheellä on oma kulhoreseptinsä, joka kulkee suvussa. Kulhoissa voi olla erilainen seos metalleja ja mantroja tai kuvioita.
Kulhoista tuli suosittuja länsimaissa ja niinpä alettiin valmistaa myös tehdasvalmisteisia kulhoja, joita sitten yritetään saada mahdollisimman vanhan näköiseksi. Tämän takia asiaan perehtymättömän voi olla hankala erottaa tehdasvalmisteisia kulhoja käsinvalmistetuista.

Käsinvalmistetuissa kulhoissa tarkasti valittu metalliseos saa ylä-äänet selkeästi kuuluville. Perusääntä voi olla jopa hankala löytää, kun kulhossa soi niin monta ääntä voimallisesti ja tähän vaikuttaa vielä kapula, jolla ääntä tuotetaan, ja sen nopeus, kulma sekä painalluksen voima.

Tiibetiläisiä soivia äänimaljoja on erikokoisia ja eri paksuuksia. Metalliseoksen lisäksi koko ja paksuus vaikuttavat kulhon ääneen. Siihen vaikuttaa tietty myös energia, sillä traditioon voi kuulua mantrojen lausuminen samalla, kun kulhoja valmistetaan.

Miten kulhoja käytettiin ennen ja miten nyt

Kulhojen käyttö tiibetiläisissä traditiossa on ollut tarkoin varjeltu salaisuus. Me länsimaalaiset luulemme, että suurinpiirtein kaikki tuolla alueella asuvat tietävät kulhojen hoitavasta vaikutuksesta, mutta ei, he saattavat tokaista, että: “mielenkiintoista, miten te käytätte meidän keittiökulhoja!” Länsimaalaiset eivät ole siis saaneet suoraa vastausta kysymykseen idästä. Tiedetään kuitenkin, että tiibetiläiset kulhot ovat yksi osa energialääketiedettä ja edistävät näinollen terveyttä tuoden kehoa kokonaisvaltaisesti tasapainoiseen tilaan.

Kulhojen äänet ovat harmonisia ja hoitavia. Niiden ääni lohduttaa ja virittää kehoa ja mieltä takaisin hyvinvoinnin taajuuksille, kun stressi ja erilaiset tunteet ovat riepotelleet sen pois sieltä. Nämä harmoniset äänet saavat sinut nopeasti syvärentoutuneeseen tilaan vaikuttaen myös aivoaaltotaajuuksiin synkronoituen kulhojen äänien kanssa. Tässä tilassa sinun on helppo meditoida tai ottaa vastaan intuitiivisia viestejä ja luovuutesi voi lähteä liikkeelle. Nämä äänet voimme tuntea kehossamme yhtä paljon kuin kuulla niitä korvillamme.

Miten kulhoja soitetaan?

Kulhoja voidaan soittaa kopsauttamalla kapulalla kulhoa tai pyörittelemällä kapulaa kulhon ympärillä. Kapuloita on erilaisia: puisia. nahkapäällysteisiä tai sellaisia, missä on pehmuste päässä. Jokaisella kapulalla tuotettu ääni on erilainen.

Tästä voit lukea blogiartikkelin aiheesta.

Vaikutus perustuu värähtelyyn

Kun laitamme kulhoon vettä ja soitamme kulhoa, niin vesi lähtee kuplimaan kulhossa. Samallatavoin saamme kulhon värähtelyllä myös kehomme nesteet liikkeelle. Kehossammehan on paljon vettä ja värähtely saa nämä kehon nesteet liikkeelle ja kulkeutuu aina solutasolle asti.

Kaikki värähtelee eikä ihminen tee siinä poikkeusta. Hyvin voidessaan ihminen on kuin hyvin soittava orkesteri. Kaikki elimet, luut ja energiakeho värähtelee tällöin harmonisesti omalla värähtelytaajuudellaan. Pitkään jatkunut stressitila saa kuitenkin kehoon ja mieleen epätasapainoisen tilan, jolloin se voi esiintyä kipuna tai sairautena. Hoitava äänivärähtely voi siis tasapainottaa meitä kaikilla tasoilla, niin fyysisellä kuin henkiselläkin tunnetasapainoa unohtamatta.

Olet varmaan tietoinen resonanssitaajuudesta eli siitä, miten tietty äänentaajuus voi särkeä lasin tai miten äänirauta värähdellessään saa toisen samanlaisen ääniraudan soimaan värähtelyllään. Tällä tavoin myös ihmisen epätasapainotilat voivat tasapainottua äänen voimasta ja virittäytyä uudestaan tasapainotilaansa.

Dr. Mitchell Gaynor oli amerikkalainen syöpälääkäri, joka käytti mm. tiibetiläisiä kulhoja syöpähoitojen tukemisessa. Hän oli lääketieteellisen onkologian ja intergraalisen lääketieteen johtaja Cornellin syöpää ehkäisevässä keskuksessa New Yorkissa. Hän sanoi näin:

“Jos hyväksymme, että ääni on värähtelyä ja tiedämme, että värähtely koskettaa fyysisen olomuotomme jokaista sopukkaa, sitten ymmärrämme, että ääntä ei vaan kuulla korvilla vaan jokaisella kehon solulla. Yksi syy siihen että ääni parantaa fyysisellä tasolla on se, että se koskettaa ja muuttaa meitä tunnetasolla että henkisellä tasolla.. Ääni voi käsitellä epätasapainoa jokaisella fysiologisen toiminnan tasolla ja voi olla positiivisessa roolissa käytännössä minkä tahansa lääketieteellisen häiriön hoidossa.”

Dr. Mitchell Gaynor, director of Medical Oncology and Integrative Medicine, the Cornell Cancer Prevention Center in New York


Kuinka tiibetiläiset kulhot voivat auttaa parantumisprosessissa?

Voidaan sanoa, että sairaus on ei-harmonisen tilan manifestointi kehossa. Kaikki on energiaa ja värähtelee erilaisilla taajuuksilla. Niinpä kulhot voivat myös värähtelyllään vaikuttaa materiaan.

(voit katsoa youtubesta erilaisia videoita esim. kymatiikasta. Varoitus, anna äänen olla pienellä, sillä tässä videossa näytetään, miten ääni saa hienorakenteisen aineen liikkeelle ja ääni menee tosi korkealle.

Kulhot synkronoituvat aivojen kanssa ja saavat aivot theta taajuuksille, joka on meditatiivinen ja rauhallinen tila, missä mieli on selkeä ja siinä on helppo kuulla myös intuitiota. Äänivärähtelyt vaikuttavat myös hermostoon ja auttaa sitäkautta rentoutumaan, helpottamaan stressiä ja kipua.

Kun minä olen pitänyt hoitavia konsertteja ja soittanut mm. tiibetiläisiä kulhoja, niin joku osallistuja on tullut jälkeenpäin kertomaan, että joku tietty kulho vaikutti tiettyyn kehonosaan, jonka kanssa on ollut ongelmia. Sitten etsimme yhdessä tuon kulhon, jonka värähtely resonoi hänen kipeän paikkansa kanssa ja aiheutti tuntemuksia. Näin on käynyt monta kertaa, mutta vielä useammin niin, että ihmiset tulevat kertomaan, että äänet aiheuttivat kipua hoitavan konsertin aikana, mutta sen jälkeen kipu oli poissa. Kerran myös yhden ihmisen selkäranka oli rusahtanut äänten voimasta ja tämä ihminen tuli tyytyväisenä kertomaan puoli vuotta myöhemmin, että sen jälkeen hänen selkänsä on pysynyt kunnossa.

Usein ihmiset kertovat, miten syvärentoutuvat kulhojen soinnissa varsinkin yksilöhoidon aivoydinnesteen tasapainotuksessa. Tuo tasapainotus voidaan tehdä nimenomaan tiibetiläisillä kulhoilla.

Syvärentoutumisen lisäksi kuulen ihanista tuntemuksista ja matkoista, minne ääni milloinkin kuljettaa. Joskus taas ihmiset kertovat saaneensa ideoita tai vaikkapa selkeätä tietoa. Tämä niin riippuu sekä hoidettavasta ja hoitajasta. Selkeä intentio on aina tärkeätä hoidon kannalta.

VOIMAANNUTTAVA ÄÄNI

Suosittelen lukemaan kirjoittamani kirjan Voimaannuttava ääni. Sieltä saat perustietoja äänen voimasta.

Kirjan voi ostaa nyt myös Era Novasta ja Tarotpuodista.

KURSSIT JA VALMENNUKSET

Mikäli haluat oppia käyttämään soivia äänimaljoja itsehoidossa, niin tule Kumauta Kulhoa- introon mukaan.

Kumauta Kulhoa- jatko on sinulle, joka haluat tulla äänimaljahoitajaksi.

SOUND HEALING SYDÄMENTYÖNÄ

Mikäli haluat oikeasti löytää Sound Healingin ja oppia tekemään äänimaljahoitoja, äänirautahoitoja tai muuten vaan soveltaa soittimia ja omaa ääntäsi hoitoihin ja haluaisit luoda Sound Healingistä työn itsellesi.

Tässä uudessa valmennuksessa opetan niin äänipolkunsa alussa olevia, kuin jo valmiita äänihoitajia tai sointukylpyohjaajia.

Valmennuksessa paneudumme myös omaan henkiseen kasvuun sekä oman työn luomiseen. 

Tämä on sinulle, joka haluat oppia minulta kaiken, mitä olen vuosien aikana opiskellut ja oivaltanut. Opit luomaan omaa työtäsi puskematta, omasta lähteestäsi käsin.

Katso Sound Healing sydämentyönä valmennuksesta lisää tästä.

Jos et oikein tiedä, mikä olisi sinua varten, niin:

Varaa ilmainen puhelu kanssani tästä. 

Ihania sointeja,

Merja

Luokat : kulho, Kumauta kulhoa, soiva äänimalja, Sound Healing, tiibetiläinen kulho